Тесто за кифлички
1 кг брашно
1 ч.ч. кисело мляко
500 мл вода
50 г мая
1 бр. яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
250 г масло
В подходящ съд слагаме маята с малко топла вода и 1-2 лъжички брашно. Оставяме да шупне. После слагаме всичко останало и започваме да месим. Като размесим хубаво бием тестото 45 пъти. Оставяме да втаса. Като втаса, трябва да се е получило хубаво меко тесто. След това примесваме отново с разтопеното масло, месим докато тестото го поеме напълно. Тогава вече правим с тестото каквото сме решили - пита със сирене или кифлички.
За пита: разделяме тестото на топки, големи колкото яйце и разточваме, мажем с разбито на крем масло и сирене, навиваме на руло и редим в тавичката. Така и с останалите. Оставяме отново да втаса и печем на умерена фурна до готовност. Може да намажем отгоре с разбит жълтък.
За кифлички: взимаме една част от тестото, разточваме и режем на триъгълници (както режем торта). В широкия край слагаме сладко, течен шоколад или сирене, навиваме на руло към тънкия край, мажем с жълтък и редим в тавичка. Ако кифличките са със сладко, може да поръсим върху жълтъка кристална захар.