Кифлички с локум
40 г прясна мая
250 мл прясно мляко
1 кг брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл олио
2 с.л. мас (масло, маргарин), олио за намазване на тавата
1 бр. яйце
локум
Брашното се пресява 3 пъти. Маята се разтваря в хладка смес от 50 мл прясно мляко и 50 мл вода. Добавят 3-4 с.л. брашно. Получената рядка кашица се оставя на топло да втаса. Пресява се 800 г брашно със солта. Прибавят се 50 мл олио, 200 мл прясно мляко, 200 мл вода и 1 с.л. захар. Замесва се гладко и меко тесто и се оставя покрито на топло място да удвои обема си. Когато тестото втаса, се меси отново малко и се оформя на топка, която се нарязва на 8 равни части. Всяка част се оформя на топка. Всяка топка се разточва до 5 мм дебелина. Вземат се 4 кръга тесто и двете с.л. мас (масло, маргарин) се разпределят равномерно върху тях. Останалите 4 кръга тесто се поставят върху намазаните. Отново се разточват кръговете. Всеки се разделя на 8 триъгълника и в широката част се поставя по 1 ч.л. пълнеж. Загъват се в долния край, като леко се удължава с издърпване острият край на триъгълника. Кифличките се нареждат в намазнена тава и се намазват се със смес от 1 яйчен жълтък и 1 ч.л. олио. Пекат се в предварително загрята на 200С фурна.