Лазаня с рикота и спанак ПОНЕДЕЛНИК
1 кг спанак
3 яйца, леко разбити
400 г извара или Рикота
20 г настърган Пармезан
3 стръка зелен лук
375 мл готов доматен сос
12 броя сухи кори за лазаня
120 г настърган кашкавал Чедър
Приготвяне:
• Спанакът се почиства, измива се и се задушава в тенджера без вода, докато се спаружи.
• Изстисква се от течността, след което се накълцва на ситно.
• В купа се разбъркват Рикотата, яйцата, Пармезанът и ситно нарязаният зелен лук.
• Прибавя се и спанакът и сместа се разбърква добре.
• Дъното на огнеупорна тава се намаслява.
• Изсипва се 1/2 от доматения сос, а отгоре се покрива с 3 кори за лазаня.
• Отгоре се разпределя 1/3 от спаначния пълнеж и отново се покрива с 3 кори за лазаня.
• Повтаря се, докато свършат корите, като последният слой трябва да бъдат сухите кори.
• Отгоре се покриват с останалия доматен сос.
• Лазанята се поръсва с настъргания кашкавал, а формата се похлупва с алуминиево фолио.
• Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 40 минути.
• Формата се отхлупва, а лазанята се пече още 10-15 минути до златист цвят.