Патладжани с плънка ПОНЕДЕЛНИК
6 патладжана
5 глави кромид
5 с. л. олио
1 чаена чаша счукани орехи
сол
черен пипер
магданоз
3 домата
2 с. л. брашно
3 с. л. олио
2 чаени чаши прясно мляко
5 скилидки чесън
2 яйца
• Патладжаните се измиват добре и дръжките се отстраняват.
• В горната част се отрязва капаче и вътрешността се издълбава с лъжица, след което се нарязва на на дребни парчета.
• В сгорещено олио се изпържват наситненият патладжан, лукът, нарязан на малки кубчета и накрая на пърженето - доматите, нарязани на дребно.
• Пържи се, докато остане на мазнина.
• След това се прибавят ситно смлените орехи и се подправя със сол,черен пипер и много магданоз.
• С получената плънка се пълнят патладжаните и се захлупват с капачета.
• Запържват се в сгорещено олио от всички страни.
• Прехвърлят се в тавичка, заливат се с малко вода и се пекат отначало на силна фурна, а след като водата заври – на умерена.
• През това време се сгорещяват 3 с. л. олио и в тях се запържват 2 с. л. брашно.
• Заливат се с прясното мляко.
• Сваля се от котлона и се прибавят 2 разбити яйца и счуканият чесън.
• С този сос се заливат патладжаните и се допичат.