Летен миш-маш
Миш-маш летен
рецепта за миш маш традиционното българско ястие от чушки, домати, сирене и яйца, подправено с много магданоз, чесън и лук. Може да се приготви и с печени чушки
8 чушки (тип Сиврия зелени, червени)
4 домата
200 гр сирене
1 глава кромид лук
2 – 3 скилидки чесън
4 яйца
2 с.л. олио
4 – 5 стръка магданоз
* Избират се по-месести чушки. Изчистват се от семето и се нарязват на кръгчета;
* Доматите се бланшират, обелват се и се настъргват на ренде;
* В дълбок тиган или тенджера се загрява олио и се изпържва до златисто нарязания на ситно лук и скилидките чесън;
* Добавят се нарязаните чушки, съдът се захлупва и зеленчуците се задушават на тих огън около 5 мин;
* Добавят се настърганите домати и се задушава още 5 мин. Тогава се добавяр яйцата и се разбърква няколко минути на слаб огън докато се сгъсти и яйцата са готови;
Поднася се с натрошено сирене и поръсено със ситно нарязан магданоз.
Когато се приготвя с печени чушки се добавят едновременно с настърганото домати.
Варианта през зимата е следния:
Зимен миш маш
1 буркан печени чушки (червени)
500 мл доматен сок
2 – 3 скилидки чесън
4 яйца
200 гр сирене
магданоз за поръсване