Лучена супа рецепта Четвъртък
3 с. л. краве масло
3-4 глави кромид лук
сол и смлян черен пипер
125 мл (1/2 ч. ч.) сухо бяло вино
250 мл (1 ч. ч.) телешки бульон
750 мл (3 ч. ч.) вода
4 филии от франзела
150 г (2 ч. ч.) настъргано сирене Груер
1/2 с. л. листа от прясна мащерка
Лукът се обелва и се нарязва на тънки шайби.
В тенджера на среден огън се разтопява маслото.
Добавят се лукът, 1 и 1/4 ч. л. сол и 1/4 ч. л. смлян черен пипер.
Готви се покрито, като се разбърква често до омекване за около 12-15 минути.
Огънят се намаля и лукът се готви непокрит 50-60 минути до златист цвят, като се разбърква често.
Сипва се виното и се вари 2 минути.
Добавят се бульонът и водата.
Супата се довежда до кипване и огънят се намалява.
Оставя се да къкри 15 минути.
Междувременно фурната се загрява на Горно печене (Грил).
Хлебните филии се поставят в огнеупорна тава и се запичат до златист цвят 1-2 минути на страна.
Френската лучена супа се разпределя в 4 огнеупорни купи.
Отгоре се поставя по една препечена филия.
Поръсва се със сиренето и купите се поставят във фурната.
Запичат се до разтопяването на сиренето и образуване на хрупкава коричка.
Френската лучена супа се поръсва с прясна мащерка и се поднася.