Вкусна супа топчета Вторник
250 г кайма
1 глава кромид лук
2 моркова
1 малък домат
1,5 л вода
1 белтък
корени за супа
3 с. л. ориз
1 връзка магданоз
1 яйце
сок на 1/2 лимон
или 70 г кисело мляко
оцет
сол
смлян черен пипер
Зеленчуците се измиват.
Морковите и корените се нарязват на малки кубчета.
Лукът се обелва и се нарязва на ситно.
В тенджера се кипва 1,5 литра подсолена вода.
В това време магданозът се нарязва на много ситно и се оставя настрани.
Каймата се разбърква с белтъка, половината магданоз, сол и черен пипер.
Оформят се малки топчета, които се потапят в оцет.
След това се пускат в тенджерата с вряща вода.
Прибавят се зеленчуците и огънят се намалява.
Тенджерата се похлупва, а супата се оставя да ври на тих огън около 50 минути.
Доматът се обелва и се нарязва на ситно.
Заедно с ориза се добавят към супата и се оставят, докато омекне оризът.
Приготвя се застройката, като в купичка се разбива на пяна яйцето и лимоновият сок (кисело мляко).
Супата се сваля от огъня и се прибавя останалият магданоз.
В купичката със застройката се прибавят постепенно няколко лъжици от горещата супа, като сместа се разбива с вилица непрекъснато.
Съдържанието на купичката се изсипва в тенджерата.
Супата се разбърква добре.
Супа топчета със застройка се поднася гарнирана със стръкчета магданоз.