Телешка кавърма рецепта Сряда
700 г месо без кости
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
200 мл червено вино
2 с. л. олио
1 с. л. брашно
200 мл месен бульон
червен пипер
черен пипер
сол
1 ч. л. захар (по желание)
Месото се начуква и нарязва на малки парчета, посолява се и се оставя да отлежи 30 минути.
Мазнината се загрява и в нея с решетеста лъжица на два пъти се слага месото.
Пържи се, докато добие златистокафяв цвят.
Изважда се и се поставя в затоплен съд, в който са сипани 2 с. л. лъжици бульон.
В същата мазнина се пържи до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, след което се изважда с лъжица и се прибавя към месото.
Сместа се наръсва със сол, червен и черен пипер и се разбърква леко.
Към мазнината се прибавя бульонът, виното, пресованият чесън, 1 ч. л. захар (по желание) и сол на вкус.
Сосът се кипва и се застройва с брашното, размито в малко студен бульон или вода.
Кипва се повторно, като се разбърква и след 5 минути се отдръпва от огъня.
Кавърмата от телешко или говеждо месо се поднася с гарнитура от пържени картофи, пюре от картофи, кускус, юфка и пр.
Отделно се поднася сосът, изсипан в сосиера и салата от пресни зеленчуци или туршия.