Гювечета по хайдушки Петък
1 кг крехко свинско от бута
50 г кашкавал
7-8 глави кромид лук
2 глави чесън
60-70 г краве масло
300 мл червено вино
4 зелени чушки
5 яйца
1/2 ч. л. кимион
смлян черен пипер
сол
Приготвяне:
Месото се нарязва на дребни късчета.
Прехвърлят се в купа.
Поръсват се с кимиона, солта и черния пипер.
Разбъркват се със ситно нарязаните лук, чесън и чушки.
Покриват се със "свежо" фолио.
Купата се оставя в хладилник за една нощ.
На дъното на всяко гювече се поставя по парче краве масло.
Отгоре се разпределя сместа.
Виното се сипва по равно във всяко гювече.
След което се похлупват с капак или алуминиево фолио.
Гювечетата се поставят да се запекат във фурна на 200 С.
Малко преди да се извадят, всяко се залива с по едно разбито яйце.
Отгоре се поръсва с кашкавал.
Хайдушкото гювече се допича без капак до готовност.