Люти кюфтета
кайма - смес 60% телешко 20% свинско 20% говеждо - 1 кг
яйца - 4 бр. пресни
магданоз - 1/2 връзка
лук - 1/2 главичка жълт кромид
сода - 1 кафена лъжичка на 1 кг кайма, бикарбонат
кашкавал - 150 г настърган
люти чушки - 1 бр. нарязана на ситно и почистена от семето
галета - 1 кафена чашка на 1 кг кайма
бяло вино - 1 кафена чашка сухо на 1 кг кайма
олио - количество за намазване на каймата отгоре
Измесваме добре телешкото, свинското, говеждото. Към полученото количество кайма прибавяме яйцата и отново омесваме добре. Лука нарязваме на дребно. Слагаме содата и настъргания кашкавал и отново месим.
Добавяме лука, лютата чушка, галетата и сипваме чашката с вино. Отново месим добре докато каймата стане като тесто
Горния пласт на каймата намазваме с малко олио за да не съхне.
Оставяме каймата/прат/ да престои 24-48 часа, след което от сместа оформяме кюфтета по около 70-80 гр, които печем на предварително намазана с мазнина скара. По време на печенето обръщаме кюфтетата по-често, като се стремим да се изпекат равномерно от всякъде