Зрял боб с кайма плакия
боб - 400 гр червен
кайма - 400 грама
лук - 100 гр кромид
домати - 500 гр
моркови - 100 гр
червени чушки - 1 брой
целина - 1/2 гл.
чесън - 6 скилидки стар
лимони - 1 брой
черен пипер - 10 зърна
червен пипер - 1 ч.л.
магданоз - 1/4 вр. пресен
джоджен - 1/4 вр. пресен
Накиснете фасула за 4-5 часа в студена вода, измийте го и го залейте отново със студена вода.
Сложете да се вари на умерен огън, докато омекне, отцедете и го изсипете в тавичка.
Морковите, целината и лукът се нарязват на ситно, а чушката на лентички и се задушават в част от мазнината, като се прибавя и малко вода.
Прибавете част от доматите, нарязани на ситно, магданоз, джоджен и чесъна, нарязани на ситно. Овкусете със смлян черен пипер и сол на вкус.
В тенджерка с малко мазнина задушете каймата, след което я прибавете към фасула.
Доматената смес се изсипва върху фасула и се покрива с останалите нарязани домати.
Сгорещете останалата мазнина с червения пипер и с нея полейте ястието.
Сложете да се запече в умерена фурна.