Милинки със сирене
брашно - 1 кг 3 с.л., вода - 300 мл, хладко прясно мляко - 300 мл, мая - 50 г, сол - 1 с.л., сирене - около 300 г, кисело мляко - 2 - 3 с.л., яйца - 3 броя, масло - 125 г краве
Яйцата, киселото мляко и брашното се разбъркват заедно с натрошеното сирене. От останалите продукти се замесва тесто, като в пресятото брашно се прави кладенче. Омесеното тесто се оставя да втаса за около 30 минути на топло.
От него се разточват няколко кори с дебелина около 1 см. Всяка кора се намазва с разтопено масло и изцяло с плънката от яйца и сирене. Завиват се на руло и се режат отделни милинки с дебелина 4 см.
Подреждат се в голяма и добре намазнена тава на малко разстояние едно от друго. Оставят се да втасат отново и се мажат с разбито яйце. Милинките със сирене се слагат да се изпекат в предварително загряна фурна.