Пухкави милинки рецепта
прясно мляко - 200 мл, мая - 20 г , брашно - 400 - 500 г, вода - 150 мл топла, сирене - 150 - 200 г, зехтин - 6 с.л. още за намазване на тестото, масло - 1 - 2 с.л. краве, захар - 1 ч.л.сол - 1 ч.л.
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. Съдът се покрива и се оставя да престои за 10-15 минути, докато се активизира.
В кладенче в пресятото брашно със солта се добавят маята, зехтинът и топлата вода. Замесва се постепенно гладко тесто.
Слага се в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.
Втасалото тесто се разточва на кора и се маже със зехтин, поръсва се с натрошено сирене и се навива на руло. От рулото се режат парчета с еднаква големина.
Така приготвените милинки се подреждат в подмазнена тава и се слагат в студена фурна. Милинките със сирене се пекат за около 30 минути на 180 градуса.
Изпечените горещи милинки намажете обилно с масло.