Милинки от Ямболския край
брашно - 3 ч.ч., вода - 1 ч.ч. топла, мая - 1/2 пакетче прясна, сол - 1 ч.л., захар - 1 ч.л.
ЗА ОТГОРЕ
мас - 1 ч.ч. свинска, разтопена, може и олиомасло - 3 с.л.галета - 1 ч.ч. непълнасол - 1/2 ч.л
Размийте маята в топлата вода заедно със захарта. Щом се активизира я добавете към пресятото брашно заедно със солта и замесете меко тесто. Оставете го на топло да втаса.
Отделете 1-2 с.л. от маста, а останалата, заедно с маслото разтопете и смесете в последствие с галетата. Получава се средно гъста каша.
С малка част от тази каша намажете дъното на тава.
Оформяйте топчета от втасалото тесто, омазвайте ги с мас и ги подреждайте едно до друго в тавата.
Отгоре обилно намажете с кашата и сложете ямболските милинки да се пекат в загряна на 200 градуса около 15 минути.