Наденички с мед
2 кг свинска или телешка наденица
1 кг кромид лук
МАРИНАТА
50 мл червено вино
125 г мед
1/4 ч. л. люто чили на прах или лют червен пипер
1 ч. л. горчица
Приготвяне:
• За маринатата: всички продукти се разбъркват добре.
• Наденицата се поставя в голяма тенджера и се залива със студена вода.
• На слаб огън се довежда до кипване и след това се вари 5 минути.
• Водата се излива.
• Скарата се намаслява с олио и се нагрява.
• В огнеупорна тава се изсипва маринатата и се оставя близо до скарата.
• Надениците се нареждат върху скарата и се намазват с маринатата.
• След минута се обръщат и се намазват отново с маринатата.
• Така се процедира в течение на 10 минути, докато надениците се изпекат напълно, а повърхността им стане блестяща.
• Отново се намазват с маринатата и се прехвърлят в чиния.
• Лукът се нарязва на тънки филийки и се запича в една тава върху скарата.
• Разбърква се непрекъснато, като при необходимост се долива олио.
• Наденичките с мед се сервират с лука, зелената салата и чеснов хляб.