Пататник на тиган
картофи - 700 - 800 г, кори - 6 - 8 броя за баница, лук - 1 малка глава кромид, праз - бялата част на 1 стрък, яйца - 3 броя, сирене - 150 г, мазнина - 50 г , масло, олио - 2 с.л., джоджен - на вкус, сол, чубрица
Настържете картофите, лука и праза на едро ренде. Посолете, добавете джоджен и чубрица и оставете за около 5 минути.
Изстискайте картофите от водата, сложете ги в голяма купа и добавете всички останали продукти без маслото и олиото. Разбъркайте добре и добавете нарязаното на малки кубчета масло.
В намаслен тефлонов тиган подредете 3-4 кори - краищата им трябва да излизат извън тигана, защото ще се използват за завиване на пататника.
Разпределете добре плънката, притиснете леко и оформете по стените на тигана. Отгоре сложете няколко кори и завийте добре с краищата на долните кори.
Пататникът се пече на котлона с метална решетка, която да отделя тигана от котлона, за да не прегори бързо. Похлупва се с капак, като котлонът е на ниска степен. За около 8-10 минути ще добие златист загар.
Обърнете пататника с помощта на голяма чиния и върнете отново в тигана и на котлона. Сега се пече без капак, за да се запази хрупкава коричката. Готовият пататник се маже с масло и оставяте за няколко минути да престои.