Пиле със зеленчуци по китайски
пиле - около 300 - 350 г филе
тиквички - 1/2 брой
моркови - 1 брой, голям
лук - 1 глава 2 стръка зелен
червени чушки - 1 брой
зеле - 1 резен
чесън - 5 скилидки
олио
кашу
сусам - за поръсване
яйца - 1 белтък, за маринатата
нишесте - 1 с.л. царевично
соев сос - 3 с.л.
оцет - 3 с.л. оризов
соев сос - 1 с.л. тъмен и 4 с.л. светъл, за соса
мед - 1 с.л.
кетчуп - 1 с.л.
оцет - 2 с.л. оризов
нишесте - 1 с.л. царевично
вода - 1/2 ч.ч.
чесън - 3 скилидки, пресовани
Как да го приготвим
Нарежете пилешкото на жулиени. Смесете всички продукти за маринатата на едно, разбъркайте и сложете пилешкото да се овкусява вътре за 1/2 час.
Нарежете лука и настържете зелето.
Морковът и тиквичката нарежете на тънки пръчици. Загрейте мазнина в дълбок тиган и запържете равномерно пилешкото. Извадете го от тигана и започнете да запържвате всеки от зеленчуците по отделно за около 1-2 минути на зеленчук.
При нужда добавяйте мазнина. Слагайте запържените зеленчуци при пилето, като най-накрая сотирате тиквичките с чесъна. Добавете всички останали зеленчуци и пилето в тигана и залейте със соса от тъмен и светъл соев сос, мед, кетчуп, оцет, нишесте, вода.
Бъркайте пилешкото със зеленчуци по китайски за около 2 минути - до сгъстяване на соса. Поднесете топло и поръсено със сусам, зелен лук и леко натрошено кашу.