Пиле по сечуански
мазнина - 1с.л.
пилешко месо - 3 броя гърди, нарязани на 2см кубчета
нишесте - 2 с.л. царевично
чесън - 2 скилидки
джинджифил - 1 с.л., нарязан на ситно
моркова - 2 броя, нарязани на пръчици
чушки - 1 пиперка, нарязана на лентички
тиквички - 1 брой, нарязана на пръчици
лук - 4 стръка зелен, накълцан по - едро
вино - 2 с.л. оризово или друго, за соса
оцет - 1 с.л. оризов
сос Уорчестър - 1 ч.л.
сос Табаско - 2 ч.л.
олио - 2 ч.л. сусамово
соев сос - 4 с.л.
захар - 1 с.л. кафява
кайенски пипер - 1/4 ч.л. или лютив червен пипер
ориз - сварен, за гарнитура
Как да го приготвим
Нарецете лука, чесъна, джинджифила на ситно, а морковите, тиквичките и чушките - на тънки пръчици. Пилешкото нарежете на по-едри кубчета. Загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие.
Сложете да се запържат оваляното в нишесте пилешко, чесъна и джинджифила, като бъкате често. След това прибавете морковите, чушките и тиквичките и пържете за още 2-3 минути.
Всички продукти за соса се смесват и се добавят в тигана. Похлупете и оставете да се готви още 4 минути или докато пилешкото е готово. Сипете едро накълцания зелен лук и оставете на котлона за още 2 минути, като бъркате.
Пиле по сечуански се сервира върху канапе от сварен ориз.