Шишчета със свинско и ананас
свинско месо - 750 гр. (от плешката или филе), нарязано на 40 броя 2, 5 см кубчета
винен оцет - 2 с. л.
чесън - 2 скилидки счукани с 1/2 ч. л. сол
червен пипер - лют 1 с. л.
олио - 1/4 ч. ч.
кетчуп - 1/4 ч. ч.
оцет - 2 с. л.
соев сос - 2 с. л.
сол - на вкус
сусамово олио - 1 ч. л.
ананас - 30 бр. 2 см. кубчета(добре изцеден от консерва или пресен)
Как да го приготвим
Приготвяме марината от червения оцет, счукания чесън, червения пипер и олиото. Сместа се разбърква много хубаво и се накисват в нея кубчетата месо. Така месото престоява около 8 часа в хладилника.
За соса смесваме кетчупа, оцета, захарта, соевия сос, солта и сусамовото олио и разбъркваме добре докато се разтопи захарта.
Нанизваме шишчетата като редуваме месо и ананас и печем на скара или жар (може и във фурна) като пръскаме месото със студена марината през първите 10 мин. След като са готови шишчетата се потапят в сладко - киселия сос и се пекат още 2 мин. Сервират се поляти със соса.