Постни баници и питки рецепти

вход през zajenata.bg
120210

Питка за Благовещение

Рецепта за питка, за празника на благата вест , както повелява традицията със зелено, с магданоз, босилек, розмарин и мащерка за да омае и самодовите, които излизат тази нощ

500 гр бяло брашно тип 500
250 мл хладка вода
1/2 пакетче мая за хляб
50 мл зехтин
1 ч.л. мед
щипка сол
8 с.л. нарязани магданоз и други зелени подправки като босилек, розмарин, мащерка
4 с.л. нарязани зелени маслини без костилки
1 червена чушка

2 с.л. сусам и маково семе за поръсване

* Маята се слага с хладката вода 1 ч.л. мед, щипка сол и няколко с.л. брашно за около 15 мин да шупне;
* Брашното се пресява в купа и се замесва тесто;
* Прехвърлете тестото върху кухненския плот и го доомесете, ако е необходимо добавете още малко брашно. Когато тестото е замесено добавете половината зехтин и доомесете;
* Оформете тестото на топка и го загънете с топла кърпа. Оставете го около 1 час или докато удвои обема си на топло;
* Нарежете магданоза и ако имате и други зелени подправки, маслините и червената чушка, нарязана на ситно и добавете към втасалото тесто;
* Подмажете тава за печене с диаметър 26 см и оформете тестото на питка по размер на тавата;
* С дръжка на нож или с пръст направете дълбоки дупки и намажете питата със зехтин. Поръсете с маково сме и сусам;
* Загънете питата с топла кърпа и я оставете така около 30 мин;
* Пече се на средна фурна на 190 градуса, около 25-30 мин до златисто на коричка;
* Извадете питата от тавата и я оставете да изстине на скарата на отворена фурна;
* Поднася се със зелена салата и ястие с риба на този ден.

1 2 3 4 5 6 7
8
Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft