ПОНЕДЕЛНИК Хек със зеленчуци
1 глава кромид лук
8 скилидки чесън
4 картофа
3 клонки магданоз
1 дафинов лист
сол на вкус
250 г филе от хек
250 г грах от буркан
6 с. л. зехтин
1 с. л. червен пипер
Приготвяне:
• Кромидът се обелва и реже на дребно.
• Слага се в керамична тенджера заедно с две скилидки чесън, тънко нарязаните картофи и дафиновия лист.
• Заливат се със студена вода така, че картофите да се покриват, и се вари на тих огън десет минути.
• Прибавят се грахът и нарязаният на четири парчета хек и ястието се вари още десет минути до омекване на зеленчуците и рибата.
• Излишната течност се излива.
• В малък тиган се загрява зехтинът и в него се запържва останалият чесън.
• Тиганът се сваля от котлона и чесънът се поръсва с пипер.
• Със запръжката се полива грахът и ястието се поднася веднага.