СРЯДА Зелеви сармички
500 г кайма
100 мл олио
500 г зеле
1 глава кромид лук
120 г ориз
3-4 домата
смлян черен пипер
ситно нарязан магданоз
ситно нарязан копър
ситно нарязан джоджен
2 яйце
2 с. л. брашно
200 г кисело мляко
сол
1 ч. л. червен пипер
25 г оцет
• За да се отделят лесно листата на зелката, кочанът се изрязва по-дълбоко и по-широко.
• За да омекнат, се заливат със солена и подкиселена вряла вода и се варят 5-10 минути.
• след отделянето на листата дебелите им жилки се отрязват или леко се очукват.
• Отделно се приготвя плънката.
• Дребно нарязаният лук се задушава в мазнината до омекване.
• Прибавя се ориз и се запържва леко.
• Добавят се червеният пипер и доматите, обелени и нарязани на дребно.
• Сместа се посолява, залива се с гореща вода (бульон) и се оставя да поври 5-10 минути.
• Отстранява се от огъня и се прибавя към каймата.
• Добавят се подправките (черен пипер, копър, магданоз, джоджен) и сол.
• Сместа се разбърква добре.
• В основата на всеки лист откъм кочана се поставя плънка, която се покрива с краищата на листа и се навива на руло.
• Сармите се нареждат на кръстосани редове в плитка тенджера или тава.
• Притискат се с чиния, заливат се с топла вода (бульон) и се варят на тих огън.
• По желание се приготвя застройка, приготвена от разбитите с млякото яйца, брашно и отцеденият от ястието сос.
• След 2-3 минути ястието се отстранява от огъня.
• Сармите се поръсват със ситно нарязан магданоз.