Пъстърва на тиган
2 пъстърви ( две порции)
2 скилидки чесън, пресован
сол
босилек, сух, 1 ч. л.
1 ч. л черен пипер
1/2 лимон
600 г. масло
200 г. царевично брашно, може и пшенично
Рибата се почиства и измива.
Смесват се сухите подправки ( чесън, босилек, сол и черен пипер), прибавя се сокът от половин лимон към тях и с получената смес се натриват пъстървите. Увиват се във фолио и се оставят около половин час за да се овкусят.
След това ги овалваме в брашно.
Загряваме маслото в тиган и рибата се пържи от двете странии за около 5 минути от всяка страна до златисто-кафяво. Сервира се с резанчета лимон за още по-свеж вкус.
Чудно вкусно става, ако се съчетае със салата от розови домати, пресен накъсан босилек и зехтин.
И чаша бяло, студено вино!