Свински врат с кост на фурна
2-3 кг цял свински врат с кост
3-4 глави чесън
7-8 средни картофа
7-8 средни моркова
2-3 чушки - по-месести като Капия, камба
5-6 с.л. зехтин, подходящ за готвене
3 ч.л. горчица
черен пипер
2 ч.л. кимион
ким
сол
1. Смачкваме 2-3 глави чесън и го смесваме с горчицата, кимиона, 1 к.л черен пипер, 1 ч.л ким и 2 ч.л. калиева сол. Добавяме 3 с.л. зехтин и сока на 1 лимон. Получената паста размазваме около цялото месо, за да го покрие навсякъде. Овиваме месото плътно във найлонов плик или фолио и го оставяме в хладилника за 24 часа. Може и за 12, но ефекта от марината ще е по-слаб.
2. След като месото е престояло необходимото време го слагаме в подходящ съд, като аз използвам голям глинен такъв. В намазнения със зехтин съд полагаме месото с кокала нагоре. Покрай месото нареждаме зеленчуците, като слагаме и няколко скилидки чесън (може само да ги пукнем, без да ги белим). Печем на 180 градуса за около 3 часа. Ако имате термометър, може да премерите и ако вътрешната температура на месото е 60 градуса, значи е готово. Добре е ако нямате капак да използвате ал. фолио.