Шпикован свински врат на фурна
свинско месо - 1, 2 кг свински врат без кост
соев сос
мед
горчица
олио
чесън - 1 глава, скилидки
сол
черен пипер
розмарин
чубрица
кимион
бира - 200 мл 100 мл
картофи - 600 г
масло - 60 г
Шпиковайте свинското с разполовени скилидки и го натъркайте със сол и черен пипер. Направете марината от соев сос, мед, горчица и олио и намажете обилно врата отвсякъде. Увийте с фолиото и оставете на хладно да се маринова за около 12 ч.
Махнете фолиото и поръсете врата с останалите подправки - розмарин, чубрица и кимион. Прехвърлете го в намазнена тава и залейте с бирата. Покрийте добре с алуминиево фолио и сложете да се пече в предварително загрята фурна до 220 градуса. Щом течността в тавата заври, намалете градусите на 180 и оставете да се пече малко над 1 час.
Малко преди месото да е готово, махаме фолиото и разпределете обелените и нарязани на парчета картофи, заедно с маслото на кубченца. Долейте още 100 мл бира и върнете да се изпече до готовност.