Свинско със сладко-кисел сос по китайски
свинско месо - 500 г
вино - 2 с.л. оризово
яйце - 1 голямо и разбито
нишесте - 6 с.л. царевично
лук - 3 стръка зелен
бамбук - 100 г консервирани бамбукови връхчета
чушки - 1 зелена
кашу - 50 г, по желание
сол - 1/2 ч.л. морска
чесън - 2 скилидки, ситно нарязани
захар - 2 с.л. кафява, за соса
олио - 1 с.л., или зехтин, за соса
оцет - 3 с.л. балсамов, за соса
нишесте - 1 ч.л., за соса
сол - на вкус, за соса
Как да го приготвим
Нарежете свинското на късове. Разбийте яйцето добре и прибавете солта и виното. Оваляйте парченцата месо в тази смес, а след това в нишестето. Изпържете свинското в силно загрята мазнина за около 4-5 минути, докато образуват златиста коричка.
Извадете месото и го оставете да се отцеди. Излейте от тигана по-голямата част от мазнината така, че да останат коло 2 с.л. олио. Добавете и задушете нарязания лук, зелен пипер, чесъна, кашуто и бамбуковите връхчета. Оставете да се пържи около 3 минути, добавете месото и разбъркайте.
За да приготвите сладко-киселия сос, смесете всички съставки и ги сложете да се сгорещят на котлона за 3-4 мин, като разбърквате непрекъснато. С готовия сос залейте свинското и го задушавайте на котлона за още няколко минути.