Торта с праскови
1 готов блат за торта, 1 буркан стерилизирани обелени праскови, 1 чаена чаша ароматичен конфитюр, 350 г сметана, 4 супени лъжици пудра захар, 1 супена лъжица (18 г) желатин, 2 супени лъжици ром, 1 пакетче ванилия, счукани запечени орехови ядки (по желание).
Блатът се разрязва на две части, които се напръскват леко с част от сиропа на компота, ароматизиран с рома. Желатинът се накисва в малко хладка вода, залива се с 1 кафена чашка от сиропа на компота и се разтопява на водна баня. Останалата част от сиропа на компота се загрява, разбърква се с разтопения желатин и се оставя да се охлади леко. Сметаната се разбива на студено с пудрата захар и ванилията в съд със закръглено дъно. Едната половина от блата се слага в тортена форма и се намазва с 1/4 от разбитата подсладена сметана. Прибавя се отгоре разбитият с малко вода конфитюр. Слага се втората половина от блата, притиска се леко и се намазва с втората 1/4 от сметаната. Подреждат се отгоре прасковите и се заливат с охладения до полужелиране сироп. След пълното стягане на желето върху него