Бисквитена торта с плодове
1 кг кисело мляко, 500 г пресен плод (ягоди, малини, череши, вишни, кайсии, праскови) или 1 буркан плод от компот, 1 опаковка бисквити , 1 чаена чаша пудра захар, 2 супени лъжици ром, 1 кафена чашка запечени и счукани орехови ядки.
Киселото мляко се поставя в торбичка от марля и се отцежда 4-5 часа. Плодовете (вишни, череши, праскови и кайсии) се почистват от костилките, а чгодите и малините - от дръжките. Целите дребни плодове или едрите, нарязани на кубчета, плодове се поръсват с 1/2 от захарта. Изцеденото мляко се подслажда с останалата захар, ароматизира се с рома и се размесва с дребно натрошените бисквити и плода. Сместа се изсипва в тортена чиния и се оформя на кръг с равномерна дебелина, поръсва се с ореховите ядки, размесени с малко пудра захар, и се оставя в хладилник да се стегне.