Традиционна мусака
500 гр. кайма
2 кг. картофи
2 гл. лук
5 ск. чесън
1 морков
3 домата
Червен пипер
Чер пипер
1/2 връзка магданоз
70 ml олио
Сол
За заливката:
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
2 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз
Приготвяне и сервиране:
Морковът и лукът се нарязват на дребно и се задушават се в олиото. Прибавя се каймата, нарязаният на ситно чесън и настърганите домати и се задушават. Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета и заедно със задушената кайма се изсипват в тава, като се прибавят подправките на вкус и ситно нарязаният магданоз. Залива се с толкова вода, колкото да покрие картофите. Пече се във фурна на 250º около половин час, до зачервяване. През това време се приготвя заливката от разбитите яйце с кисело мляко, ситно нарязан магданоз, брашно и малко вода. Мусаката се залива и се пече до зачервяване на заливката.
Сервира се гореща, като понякога към нея се предлага купичка с кисело мляко.