Класическа мусака с кайма и картофи
Продукти:
400 гр. кайма – смес
700 гр. картофи, нарязани на средно големи кубчета
1 морков, настърган
250 гр. доматено пюре/домати от консерва
1 голяма глава лук, нарязана на малки кубчета
4 скилидки чесън, нарязани на филийки
2 с. л. олио
чубрица, босилек, сол, черен пипер, червен пипер, магданоз
За заливката:
1 кофичка кисело мляко – 400 гр.
2 яйца
щипка сода
малко сол
В дълбока тава смесваме всички продукти (без тези за заливката), разбъркваме много добре, добавяме около 1 чаена чаша вода и печем на 220 градуса, докато всички продукти са готови за консумиране. Разбъркваме често, а ако течността се изпари преди картофите да са меки, добавяме още топла вода. Когато муската е готова, покриваме равномерно с приготвената от разбитите заедно продукти за заливка. Печем още няколко минути, докато стане златиста.