Мусака с патладжан и картофи
750 гр. кайма (който предпочита по-малко мазна, да вземе само телешка, иначе смес)
3-4 средно големи, лъскаво-лилави и твърди на пипане патладжани
3-4 средно големи картофа
2 домата
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
магданоз
зехтин
сол, черен пипер
За заливката:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 сл брашно
1 щипка сода
Обелват се и се нарязват патладжаните на филийки. Подсушават се с кухненска хартия и се посоляват, да не почернеят. Картофите също се обелват и нарязват на филийки и се оставят в съд с вода.
В достатъчно дълбока тенджера се запържват нарязаният на не много ситно лук и чесън. Добавя се каймата и се задушава при непрекъснато бъркане, за да не загори и да не стане на големи буци. Овкусява се с магданоз, сол и ч. пипер.
В намазана със зехтин тавичка се нарежда един ред картофи. Следва един пласт кайма, пласт патладжани и т.н. Най-отгоре се нареждат нарязаните на филийки домати. Който има проблем с люспите им, може да ги обели предварително.
Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна и се пече около час. В последния момент се залива със заливката. А тя е приготвена ето така:
От едно от яйцата се отделя белтъкът, останалите се разбиват с брашното, содата и киселото мляко. Ако е прекалено течно, може да се добави още една лъжица брашънце. Отделеният белтък се разбива на пяна и съвсем леко и внимателно се обърква с останалата заливка. Тази смес се излива върху мусаката и се запича докато добие златист оттенък.
Предимството на тази рецепта е, че патладжаните не се пържат предварително и не попиват толкова много мазнина.