Фокачи в машина за хляб
500 г брашно
50 г ( 3 с. л.) свинска мас или олио
2 с. л. зехтин
250 мл вода
7 г суха мая
2 ч. л. сол
2 ч. л. захар (меласа, мед)
2/3 ч. л. люто чили
АРОМАТЕН ЗЕХТИН
3 с. л. зехтин
2 с. л. ситно нарязани пресни ароматни треви (розмарин, босилек, риган, мащерка)
Приготвяне:
• Маята се разтваря в топла вода, добавя се захар и се оставя за около 5-10 минути.
• В същата купа след 10 минути се пресява брашното, което е омесено с чили.
• Омесва се еластично тесто, като на края се добавят маста, зехтина и солта.
• Поставете тестото в намазнена купа и го покрийте със "свежо" фолио.
• Оставя се да втаса на топло място за около 30-40 минути или докато удвои обема си.
• Тестото се разточва в правоъгълник (около 20 х 30 см) с дебелина около 0,5 см.
• Хартията за печене се напръсква (намазва се) със зехтин.
• Отгоре се поставя тестото и внимателно се нарязва на неголеми правоъгълници.
• С помощта на вилица се правят дупки отгоре.
• Отново се покрива тестото със свежо фолио (най-добре да бъде напръскано със мазнина, за да не залепва тестото).
• Оставя се да втаса за 20-30 минути.
• През това време фурната се загрява до 200 С заедно с една тава за печене вътре.
• С помощта на четка тестото се намазва със зехтин.
• Заедно с хартията тестото се поставя върху нагорещената тава.
• Пикантната фокача се пече около 20-25 минути (зависи от фурната).
• През това време се приготвя ароматният зехтин : разбъркват се 3 с. л. зехтин с2 с. л. ароматните треви.
• Горещата фокача се намазва с този ароматен зехтин.