Ръжен хляб в хлебопекарна
Закваска
1 филия ръжен хляб
или 2 с. л. ръжено тесто (останало от предния хляб)
400 мл вода
250 г ръжено брашно
ТЕСТО
1 с. л. мед (меласа, сироп)
1 с. л. сол
130 г ръжено брашно
200 г брашно тип Типово
2 ч. л. мая суха
Приготвяне:
Първи ден
• Ситно се натрошава хляба (или се поставят 2 с. л. тесто) в купа.
• Долива се вода, брашно и всичко се омесва (разбивам с миксера).
• Покрива се купата и се оставя да втасва 12-24 часа.
• Ако ръженият хляб със закваска се пече в машина за хляб, сместа се излива в коша за печене и се затваря капака и машината не се включва.
Втори ден
• В купата се пресява останалото брашно, добавя се сол, мая, сиропа и се омесва тесто.
• Пуска се машината на съответната програма.
• За "ръчно" омесване : омесва се еластично тесто (при необходимост може да се добави още брашно - 1-2 с. л.).
• Тестото се покрива и се оставя да втаса 1-2 часа.
• Оформя се хлябът или 2 питки.
• Набожда се на няколко места с вилица и се оставя отново да си почине още 30 минути.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Ръженият хляб със закваска се пече на долно ниво на фурната около 30-35 минути.