Селски хляб в машина за хляб
Продукти:
Закваска
225 г брашно
225 мл вода
1/2 ч. л. суха мая
или 1,5 г прясна мая
ТЕСТО
225 г пресято брашно
85 мл вода
цялата закваска
1 ч. л. сол
1 ч. л. суха мая
Приготвяне:
ЗАКВАСКА
• Маята се разтваря в топла вода и се добавя брашно.
• Всичко се омесва добре и се прехвърля в дълбока купа.
• Покрива се и се оставя на топло място минимум за 12-16 часа.
• Закваската е готова, след като цялата се покрие с мънички балончета.
Тестото
• Закваската се прехвърля в кухненски робот (машина за хляб) и се разбърква.
• Сипва се 85 мл вода и се добавя брашното.
• Омесва се еластично и гладко тесто.
• Покрива се (ако се меси ръчно) и се оставя да почине 20-30 минути.
• Маята се разтваря в 1 с. л. вода и се изсипва към тестото.
• Още един път всичко се омесва добре, като в края на месенето се добавя и солта.
• Тестото се оформя на топка (продълговат хляб), като се посипва отгоре обилно с царевично брашно.
• Покрива се с кърпа и се поставя върху хартия за печене за още 40-60 минути.
• Фурната се загрява до 250 С като на дъното й се поставя тавичка със студена вода.
• Върху хляба се правят надлъжни (напречни) надрези.
• Пече се на долното ниво на фурната около 40 минути.
• След 10 минути от печенето фурната се намалява до 220 С.
• След 20 минути от печенето фурната и хлябът се напръскват със студена вода.
• Вратата на фурната се оставя за 1-2 минути отворена.
• След което тавичката с вода се маха и се затваря вратата.
• Селски хляб със закваска се пече до златист цвят.