Хляб с колбас и кашкавал
Продукти:
1/2 ч. л. суха мая
1/2 ч. л. захар
100 мл вода
100 г брашно
ТЕСТО
290 г брашно
1/2 ч. л. мая
200 мл прясно мляко
1/2 ч. л. сол
ситно нарязан салам
настърган кашкавал
черни маслини без костилки
Приготвяне:
• В средна купа се разтваря маята (1/2 ч. л.) в топла вода (100 мл) заедно със захарта (1/2 ч. л.).
• Добавя се брашно и се разбърква добре.
• Сместа се покрива и оставя на топло за една нощ.
• Готовата закваска ще бъде покрита цялата с мехурчета.
• Закваската се разрежда с топло мляко.
• Добавят се останалото брашно (290 г), солта (1/2 ч. л.) и маята (1/2 ч. л.).
• Омесва се тесто, което се покрива с кърпа.
• Оставя се да втасва на топло за 3 часа.
• Фурната се загрява на 220 С.
• Втасалото тесто се премесва и оформя на кръгъл или продълговат хляб.
• Слага се в подходяща форма, намазана с мазнина или застлана с хартия за печене.
• Оставя се да бухне за 20 минути.
• Хлябът се напръсква с вода.
• По желание се поръсва с маслини, салам и/или кашкавал.
• Хлябът със салам, кашкавал и маслини се пече 30-40 минути.