Питки с чесън в машина за хляб
500 мл вода
25 г прясна мая
2 с. л. мед
80 г краве масло
2 с. л. сол
125 мл (1/2 ч. ч.) овесени ядки
3 и 1/2 ч. ч. (900 мл) брашно (тип 500 или типово)
1/4 ч. ч. (60 мл) пържен (печен) сусам (ленени семена)
2 скилидки (1 и 1/2 ч. л. сух) чесън
Приготвяне:
• Маята се разтваря в топла вода.
• Добавят се мед, сол, разтопено масло, овесени ядки, сусам и пресован чесън.
• Добавя се пресято брашно и се замесва еластично тесто.
• Покрива се и се оставя да втаса на топло място (30-40 минути) докато се увеличи два пъти обема си.
• Оформят се питки и се нареждат в тава за печене.
• Оставят се за още 15 минути.
• Отгоре се намазват с жълтък разбит с вода (1 жълтък с 2 с. л. вода).
• Поръсват се със сусам по желание.
• Фурната се загрява на 220 С.
• Питките с чесън и сусам се пекат 10-15 минути до готовност.