Адана кебап ВТОРНИК
800 г мляно агнешко месо (кайма)
1 бр. малко твърдо хлебче
2 глава лук
1 ч.л. масло
1 скилидка чесън
2 бр. яйца
галета
1 ч.л. кимион на прах
2 ч.л. накълцан магданоз
черен пипер, сол
1 с.л. олио
Накиснете хлебчето в гореща вода. Сгорещете в тиган масло и задушете в него нарязаните лук и чесън. Сложете каймата в голяма купа. Изстискайте хлебчето от водата и го добавете в купата с месото. Натрошете хляба на ситно. Добавете цялото яйце, без да го разбивате. Добавете преди това задушените лук и чесън. Добавете смесените черен пипер и кимион и сол. Добавете магданоз. Смесете добре всички съставки, за да омесите хубава, добре смесена кайма. Ако стане прекалено мека, може да добавите галета. Намокрете ръцете си, оформете от каймата 8 кебапчета и ги нанижете на дървени шишчета. Поръсете кебапчетата със струйка олио. Поставете кебапчетата в скара тиган и ги запечете за 7-10 минути от всички страни.
* Поднесете ястието, полято със сос, приготвен на основата на кисело мляко. Гарнирайте Адана кебап с печени чушки или други зеленчуци на скара.
* Агнешкото месо в ястието от основната рецепта може да се замени с телешко. При този вариант: 800 г телешка кайма, 6 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 2 лъжици черен пипер, 1 ч.л. чили на прах, 1 ч.л. канела, 2 ч.л. кимион, 1 ч.л. къри на прах и сол. Нарежете на много ситно магданоза и джоджена и настържете или изстискайте чесъна с пресата за чесън. Прибавете подправките и останалите съставки към телешкото и омесете каймата. Оформете от нея кебапчета и ги нанижете на бамбукови пръчки. Изпечете ги на скара или във фурната за около 12 минути. Поднесете със салата.