Бишкотена торта с кафе и ром
За блата: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 30 г разтопено краве масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 прах ванилия, кората на 1/2 лимон. За крема: 200 г краве масло, 120 г пудра захар, 1 жълтък, 1 прах ванилия, 1 кафена чашка силно кафе. За пълнежа: 10 бишкоти, малко ром, мармалад.
На блата: Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се разтопеното краве масло (но не топло), ванилията, настърганата лимонова кора, брашното с бакпулвера и белтъците, разбити на сняг. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в тортена форма, намазана с масло. Пече се в умерена фурна. На крема: Маслото н захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се жълтъкът, ванилията и накрая капка по капка кафето, като се разбива много добре.
След като изстине, блатът се разрязва хоризонтално на два пласта. Единият пласт се намазва с 1/3 от крема, върху него се нареждат един ред бишкоти, напръскани с малко ром. Върху тях се намазва тънък пласт мармалад, после пак бишкоти и отгоре крем. Слага се вторият пласт и се намазва с останалия крем. Тортата се украсява по желание.