Плодов сладкиш с бишкоти
250 г бишкоти, 1 буркан стерилизирани ягоди (само плодът), 1 кафена чашка бяло вино, 6 жълтъка, 6 супени лъжици кристална захар за жълтъците, 1 супена лъжица ром, 175 г (1 опаковка) сметана, 2 супени лъжици пудра захар и 1 пакетче ванилия за сметаната.
В тортена форма се подреждат бишкотите и отцедения от сиропа плод. Захарта се загрява заедно с виното до кипване, охлажда се и се прибавя към разбитите жълтъци. Съдът се слага във водна баня и сместа се разбива с миксер (или тел) до сгъстяване, след което се охлажда при непрекъснато разбъркване и се ароматизира с рома. Сладкишът се залива с получения сос и се оставя на хладно да се стегне, гарнира се с разбитата сметана, подсладена с пудрата захар и ароматизирана с ванилията, и се поднася.