Сладкиш с бишкоти и кисело мляко
1. 1 голям, или 2 малки пакета бишкоти
2. 2 кофички кисело мляко
3. 4 супени лъжици кафява (или бяла кристална) захар
4. 2 ванилии
В купа смесете млякото, захарта и ванилиите и разбъркайте добре. Можете да ползвате кафява, или обикновена бяла захар, но с кафявата става по-вкусно, тъй като тя придава на сладкиша типичния си лека карамелен аромат. На дъното на правоъгълен съд, който може да е всяка правоъгълна купа, тавичка, или както на снимката в съд от йенско стъкло сипвате от сместа, толкова, колкото да се покрие дъното. След това редите един ред бишкоти, поливате със сместа, отново ред бишкоти и отгоре отново смес. След това покривате съда с фолио и го слагате в хладилника. Сладкишът с бишкоти и кисело мляко трябва да постои 2-3 часа в хладилника, за да могат бишкотите да попие киселото мялко и да станат меки.
Забележка: Сладкишът става най-хубав с българските меки бишкоти, които обаче все по-трудно се намират по магазините. Ако открите от тези мекички бишкоти ще са ви нужни две пакетчета, защото те са по-малки. Сладкишът на снимките е правен с твърди бищкоти, тези, които в големи пакети можете да намерите в големите вериги магазини. Ако ползвате такива ви е достатъчен един пакет.