Великденски козунак на плитка
* 8 бр. яйца( 2 бр. жълтъка се отделят за намазване преди печене)
* 2 кг брашно тип 500 (пресято)
* 250 г масло (затоплено, то отива при замесване на тестото)
* 250 мл олио (за омесване на плитките)
* 500 г кристална захар (може допълнително до 100 г)
* 500 мл прясно мляко
* кората на 1 лимон, нарязана на ситно
* сок от 1 лимон (прецеден)
* 1 ч.л. сол
* 2 бр. ванилия
* 10 капки есенция ром
* 50 мл прясно мляко за захващане на маята
* 40 г жива мая (за 2 кг брашно)
* кристална захар за поръсване на козунаците преди печене
* 1-2 с.л. вода (да не е студена, а със стайна температура)
Разтваря се маята в 50 мл прясно мляко и брашно (да стане гъсто като боза), оставя се на топло да се надигне. Млякото се разбива с яйцата и захарта. В брашното се слага нарязаната кора от лимон, сока от лимона, ванилията, есенцията ром и затопленото масло. Разбитото мляко с яйцата и захарта се меси с брашното, объркано с изброените продукти, докато се захване цялото брашно. Меси се докато се получат много мехури по тестото. Оставя се в съд с три пъти по-големи размери от полученото тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, най-малко 3 часа.
От втасалото козуначено тесто се къса по малко (1 топка) върху намаслена маса, с намазнени в олио ръце се оформят фитили (с диаметър 4 см) и се плете плитка от 3 или 5 фитила. Всеки оплетен козунак се слага в намазнен и набрашнен метален тесен и висок съд (с обем три пъти по голям от получения оплетен козунак). Докато се плете козунака тестото спада, затова не се стяга много плитката. Съда трябва да не е много по-широк от получения плетен козунак, но важно е да е висок, за да може като втасва да не се разлива настрани, а да се вдига нагоре. Отново се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа, докато напълнят от 1/3 до 1/2 от съдовете си.
Разбиват се двата жълтъка с 1-2 с.л. вода и с много мека и тънка четка се намазват внимателно без да се натиска, втасалите оплетени козунаци. Поръсват се със захар и се пекат на слаба фурна, като не се отваря фурната първите 20 минути. Леко се отваря и се наблюдават, но не много често и щом се напукат, малко се увеличава фурната и така се пече до видима готовност по наша преценка. Не се вадят веднага от фурната, оставят се малко да престоят на отворена врата, на изключена фурна.
* Млякото трябва да е леко затоплено. Яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора, есенцията на стайна температура. Олиото, с което се оформят фитилите също леко затоплено.
* По желание преди печене заедно със захарта може да се поръсят стафиди, нарязани портокалови кори.
* От личен опит знам, че е важно да няма студени продукти и хубавото да се омесят, докато се получат много балончета. Също така изчакайте да си втасат хубаво и двата пъти и ще се зарадвате от резултата на положения труд.
* Важно е да се пекат на слаба фурна.