Тъмен козунак подходящ за диабетици
* 1 бр. яйце без 1 ч.л. от жълтъка
* 50 мл нискомаслено топло мляко
* 100 мл топла вода
* мая - суха или жива - колкото за 600 г брашно
* 30 мл олио
* 1 и 1/2 с.л. течен подсладител
* 400 г типово брашно 200 г за доомесване
* по 2-3 капки есенция ром и ванилия
* кора от лимон (по желание)
За омесване:
* 50 мл олио
За намазване:
* 1 ч.л. топла вода
* 2 капки течен подсладител
* 1 ч.л. жълтък
За поръсване:
* мюсли, овесени ядки лимонова кора и др.
От изброените продукти се омесва не много меко тесто. Като си попие необходимото брашно, полученото тесто, се разстила като питка, топят се ръцете в олиото за омесване и се меси тестото само с олио, докато омекне и се омеси гладко. Може да поеме по-малко или повече олио, това зависи колко твърдо се е омесило тестото с брашното. Оплитат се козунаците (козунака), като тестото се раздели на две и всяка половина съответно на по три плитки с диаметър около 2 см. Сплетените козунаци се поставят в отделни форми, предварително намазнени и поръсени с брашно и се оставят да втасат. Щом утроят обема си, се намазват с подсладения жълтък и се поръсват с мюсли, овесени ядки лимонова кора и др. Пекат се на 150-180 С, като първите 20 минути фурната не се отваря, след това се наблюдават и се изпичат до желаната степен. Фурната се изключва и се оставят във фурната пак под наблюдение за кратко, отваря се вратата и така се оставят да изстинат.
* С изброените продукти може да се направят два козунака с диаметър на формата 15 см или един козунак, като диаметъра може да е 20-22 см, но по-дълбок, за да се вдигне нагоре козунака.
* Количеството мая зависи от вида й, в зависимост от това, колко тесто ще се замесва - според упътването на маята се определя вида и количеството й.