Великденски козунак с шоколад и стафиди
* 5 бр. яйца
* 250 г захар
* 250 мл прясно мляко
* 7 г суха мая (1 пакетче) или 1/2 кубче мая
* 50 г масло или олио
* 2 ванилии
* настъргана кора от лимон по желание
* 1 кг брашно
* 100 г шоколад
* 50 г стафиди
* 1 бр. жълтък за намазване
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, начупеният на парченца шоколад, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.
След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка. Поставят се във намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна.