Вкусен тутманик
Необходими продукти:
5 яйца (заделяме един жълтък за намазване)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. лъжичка сода
1 ч.ч. прясно мляко
кубче мая (окло 40 гр)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за меко тесто(около 2 кг някъде, не съм го мерила )
масло за намазване (поне 75 гр.)
сирене за поръсване (250-300 гр, пак не съм го мерила.. )
кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтвряме маята в топличкото прясно мляко, а содата угасяме в киселото мляко .Замесваме меко тесто и разточваме на кора дебела окло 1 пръст. Мажем обилно с разтопено масло, ръсим със сирене и навиваме на руло като леко усукваме краищата. Рулото се реже на парчета, които се нареждат в намазана с масло тавичка. Втасва около половин час. Намазваме с запазения предварително жълтък. Пече се на 200 градуса. Малко преди да стане готов се ръси с настърган кашкавал.