Тутманик на руло
за тестото:
1 кг брашно
1 пакетче мая
2 ч.ч. хладка вода вода
1 щипкасол
1 щипка захар
за сместа
2 с.л. маргарин
или 2 с.л. олио
за пълнежа:
350 г сирене
2 яйца
1 яйце за намазване
Брашното се пресява, след което към него се добавя солта и разтворената в топла вода мая. Постепенно се прибавя топла вода (около 500-600 мл) и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за около 30 минути ( в зависимост от температурата в помещението).
От втасалото тесто се оформят три равни по големина топки, които се разточват на дискове.
Дисковете се нареждат един върху друг, като между тях се слага маргарин. Оставят се да престоят така около 25 минути.
След това тестото се разточва на тънка кора, върху нея се разпределя приготвената плънка и се навива на руло. Рулото се нарязва на равни по големина парчета.
Парчетата руло се подреждат в намазнена тава и се намазват с разбито яйце. Тутманикът се пече в предварително загрята до температура 200 градуса фурна 25-30 минути (до златисто).