Гювеч със зелен фасул
1.5 кг патладжани
3 кг червени и зелени чушки
3 кг домати
1 кг зелен фасул
3 глави лук
300 г бамя
1 кг тиквички
1 кг моркови
листа целина
сол
олио
По желание:
черен пипер на зърна
дафинов лист
мащерка
Изпичаме и обелваме червените и зелени чушки, след което ги нарязваме на лентички. Патладжаните нарежете на дребни парченца и ги оставете да се отцедят един час, след което ги изпържваме в олиото за 8 минути. Изпържваме и тиквичките. Извадете ги внимателно. След което изпържваме за 5 минути на тих огън лука. Почистете бамята от дръжките без да срязвате семенните каналчета. Нарежете зеления фасул, морковите и бланширайте. Доматите смелете и ги варим малко (колкото да поизври водата). Пускаме в него бамята да се попари. Изваждаме я и я разпределяме в бурканите, където сме разпределили и другите продукти. Доматеният сок посоляваме и поръсваме с накълцаните на ситно листа от целина. Сипваме го в бурканите. Варим 15-20 минути.