Плакия от зелен фасул
1 кг зелен фасул
1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
1-2 глави (100 г) кромид лук
1 глава чесън
2-3 бр. (150 г) моркови
2-3 бр. (200 г) домати
1/2 ч.ч. (100 г) джанки
1 с.л. (10 г) брашно
1/2 връзка магданоз
джоджен
сол
Фасулът се почиства от връхчетата и конците, нарязва се и се измива, посолява се и се поставя в съда за готвене. Към него се прибавят растителното масло, лукът (кромид и чесън), нарязан на ситно, морковите, нарязани на кръгчета, доматите, нарязани на ситно и джанките. Разбъркват се и се заливат с топла вода (да ги покрие). Похлупват се плътно с капак и се сваряват на умерен огън. Накрая се прибавя брашното, размито с малко студена вода. След като поври още няколко минути, ястието се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязаните магданоз и джоджен.