Гювеч със свинско
800 г свинско
500 г зелен фасул
500 г пиперки
300 г бамя
5-6 големи картофа
1 средно голям патладжан
2-3 моркова
1 голяма глава лук
5-6 домата
парче целина
магданоз
сол
олио
червен пипер.
Изчистете и нарежете на едри кубчета патладжана, посолете го и го оставете в наклонена тавичка да се изцеди горчивият сок. Нарежете месото и го запържете в сгорещената мазнина от всички, страни. Извадете го в отделен сън и в същата мазнина сложете ситно нарязания лук, морковите и целината. Запържете ги до златисто. Прибавете червен пипер и разредете с 4 чаши гореща вода. Сложете Месото и нарязаните на едро домати, посолете и затворете тенджерата. Варете 20 минути от завъртането на вентила. Отворете тенджерата и добавете отцедения патладжан и останалите зеленчуци, които в това време сте измили и нарязали на едро. Затворете капака и варете още 10 минути след повторното завъртане на вентила. Изсипете съдържанието на тенджерата в тава и сложете ястието в гореща фурна да се запече 10-15 минути. Гювечът трябва да остане почти само на мазнина. Поднесете го поръсен с нарязан магданоз.