Гювечета със свинско
300 г обезкостено свинско месо
200 г (2-3 глави) кромид лук
3 с. л. зехтин
2 яйца
200 мл сухо бяло вино
1 с. л. брашно
1 ч. л. универсална зеленчукова подправка
1 ч. л. червeн пипер
1/2 ч. л. черен пипер
Приготвяне:
• Месото се нарязва на хапки, които се разбъркват с подправката и се пържат в загрелия зехтин, с неколкократно разбъркване, докато се зачервят от всички страни.
• Изваждат се от мазнината и на тяхно място се поставя да се пържи лука, предварително нарязан на полумесеци.
• След като стане прозрачен, се поръсва с брашното, след 2-3 минути се отстранява от огъня и се поръсва с червения и черния пипер.
• Лукът се разпределя в две гювечета, отгоре се слага месото, заливат се с по 100 мл вино и се пекат във фурна на 240 С, покрити с капачета, за 20 минути.
• После се чуква по едно яйце и гювечетата се допичат за още 10 минути.