Свински пържоли в гювеч
4-5 бр. пържоли
5-6 бр. месести печени чушки
1-2 бр. люти чушки
2 едри глави лук
1-2 бр. моркови
1-2 бр. стерилизирани краставички
1-2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино
брашно
магданоз
сол
черен пипер
бахар
дафинов лист
олио
Пържолите се начукват със сол и черен пипер, овалват се в брашно и се пържат в маслена баня. В същата мазнина се изпържват 1 глава лук нарязана на полумесеци, морковите на полумесеци, чушките и краставичките на ситно. В глинено гърне на дъното се изсипва втората глава лук нарязана на ситно и една върху друга се редят пържолите, като между тях се ръси от задушената зеленчукова смес. При нужда се излива отделената мазнина. Доматеното пюре се размива с малко вода, брашното с виното и двете смеси се смесват, разбъркват се до получаване на рядък сос, с който се заливат пържолите, слага се капака и се пече в умерена фурна около час. Добавя се лютите чушлета, подправките, малко вино или гореща вода, слага се капака и се задушава още половин час.